Založ si blog

dračie dievčatá

v rámci dnešného dopoludnia som sa tešila na dva filmy Alaina Resnaiasa, namiesto nich som však videla film o tom ako vyrastajú niektoré deti v Číne. Dračie dievčatá.

Tento nemecký film je o šaolinskej škole, kde sa deti od malička učia kungfu. Podľa riaditeľa tejto školy je však škola najmä o tom, že sa deti naučia byť kultúrne a poslušné. Podľa mňa najmä poslušné. Film, resp. jeho nemeckí tvorcovia, si neodpustili trochu steoretypný pohľad na Činu („fuj, zlá, veľká Čína), ale napriek tomu, tento film nie je jednostranným odsúdením toho, čo sa v takýchto školách deje.

Vo filme vyčnieva jedno dievčatko, cez ktorého optiku je vlastne všetko vyrozprávané. Do školy išla asi vo veku 7 rokov, dnes už je podľa vlastných slov veľká. Ani raz nespomenie bitku, ale hovorí veci tak ako sú. Budíček 5,40 a večierka 19,40. Času na obed je málo, raňajky sú až po behu a tréningu. V niektoré dni majú i hodiny, na ktorých sa učia, pred súťažou však nie. Chce byť prvá, aby urobila svojmu otcovi radosť. Otec jej veľmi chýba, no do telefónu nikdy neplače – nechce to robiť horšie aj rodičom. Táto malá hrdinka má i svoju antagonistku – mladú slečnu, ktorá zo školy utiekla, lebo ju bili, trpela a nakoniec v Šanghaji robí nechtový dizajn. Tá hovorí i o tom, že zo školy neutekajú len žiaci, ale dokonca i tréneri.

Film ponúka dosť ostrý pohľad na realitu, ktorú si mnohí z nás ani nevedia predstaviť. (Napríklad študenti sa sprchujú len dvakrát týždenne, hoci denne cvičia viac ako 5 hodín).

A pocity z tohto filmu sú blízke tomu, čo ľudia cítia, keď sa povie Čína. Je to niečo veľké, do veľkej miery choré, ale poriadok a vytrvalosť nie sú predsa vždy negatívne vlastnosti. Vidieť deti vo veku okolo 10 rokov, ktoré chápu rodičov, že s nimi nemôžu byť kvôli práci, ktoré sú ochotné zničiť sa fyzicky i psychicky (aj keď tento aspekt si zrejme neuvedomujú, zdá sa im to normálne), len preto, aby raz boli (možno) najlepšími, zanechá v človeku istú stopu.

Karl Ove

04.07.2017

Miluj svoj život, Život po živote, Biblia, Korán… na svete je veľa kníh, o ktorých sa hovorí, že vám zmenia život. Že vás naučia, ako treba žiť. Ale málokedy sú to tie, o ktorých sa to okato hovorí a proklamuje. Žiť vo vzťahu je ťažké. Žiť sám je oveľa ťažšie. Nedá sa vystihnúť, čo všetko človek musí robiť, aby sa naučil byť šťastný. A potom [...]

Deň šiesty

18.09.2016

Nedeľa. Nedeľa a Wim Wenders. Tak som sa utvrdila, že Rȕdiger Vogler je môj obľúbený herec. A asi aj Wendersov. V tomto filme sa protagonista, ktoré stvárňuje, volá takisto ako v o 20 rokov mladšom Lisabonskom príbehu. Akurát, že nie je zvukár, ale novinár. Philip má písať reportáž o Amerike, ktorú precestoval krížom-krážom. Bol však schopný akurát si všetko [...]

Deň piaty

17.09.2016

Sobota. Zmena počasia i tlaku. Zameranie na Wendersa som ale nezmenila a preto som si pozrela jeho Falošný pohyb. Potešil ma Rȕdiger Vogler, ktorého som si obľúbila vo včerajšom Lisabonskom príbehu a dúfam, že moja sympatia bude gradovať po zajtrajšom filme Alica v mestách. Ale späť k Falošnému pohybu, tento film som musela vidieť aj preto, lebo je síce druhotne, [...]

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42, aktualizované: 16:53

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.

Sára Novomeská

mám rada farebné vnímanie sveta okolo nás, no čierno-biela je nesmrteľná a nadčasová. ako v knihe, tak i v móde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 32833x
Priemerná čítanosť článkov: 1563x

Autor blogu

Kategórie