Založ si blog

deň štvrtý, I.

10, 30 – Can. Čítaj (čan) neznamená to môcť v angličtine, ale znamená to môj život, moja láska v tureckom jazyku. Príbeh, ktorý nie je lineárne radený – ako sled chronologických obrazov, ale prvá časť filmu je robená ako prelínanie minulosti a prítomnosti. Manželský pár, ktorý nemá deti a chce ich. Teda najmä muž chce syna. A keď zistí, že je neplodný, nenapadne mu nič iné, len nútiť svoju ženu, aby nosila vypchávku brucha, pretože to by bola hanba, keby sa vedelo, že to nie je jeho syn. Čo by na to ľudia povedali?! Chce dieťa a nič iné nie je podstatné.

To, že si adoptuje syna, ktorého nejaký podvodník niekde ukradne, to podstatné nie je. Ani to, čo na to ľudia povedia. Nuž, takto žijeme.

Samozrejme, Ayse si na adoptované dieťa len tak odrazu nevie zvyknúť. A čo spraví jej muž? Opustí ju aj s cudzím dieťaťom.

Lenže už od začiatku vidíme inú Ayse. Ayse, ktorá žije sama s malým Canom. Chodí do práce a syna nechá sedieť celý deň na lavičke v prístave. Syn sa raz stratí. a tak. Normálka, predsa.

Jedného dňa ale Ayse nevydrží a vyhľadá svojho muža. Ten už má nový život, nové meno, novú ženu a novinku – čaká s ňou dieťa! Samozrejme, vie, že nie je jeho. A tak dostáva všetko, čo si želal. Krásny dom. Krásnu dcérku. Bohatstvo. A ženu, ktorá ho podvádza.

Každý dostane nie to, čo chce, ale to, čo si zaslúži. A tak Ayse miluje svojho malého Cana viac než čokoľvek iné a je šťastná, hoci má len jeho a fakt málo peňazí.

 

13, 00 –  Róza.  Poľský film o Mazurcoch. Prirovnala by som ho možno k Želarom. Akurát je krutejší, naturalistickejší, otvorenejší. A celkovo pri ňom máte chuť plakať. Nie preto, že nejaká Židovka trpí niekde na lazoch. Ale preto, že vojaci sú vojaci. A tak len zabíjajú a znásilňujú. Neviem, čo o Róze povedať. Jasné, vždy láska a dobré emócie vyniknú v kontraste s takýmito zverstvami.  Toto autorom vyšlo. Film je veľmi silný a určite nepreháňa. Je dobré upozorniť na to mladú generáciu. Takých ľudí, ktorí pištia na filmovom festivale, keď „zrazu zistia“ že AFF podporil premiér SR. A tak.

Ale či si z toho niečo niekto odnesie? Je to hrozné, že sa také veci diali, a ešte sa i dejú. Len o nich nevieme. Alebo si pred nimi skôr zatvárame oči. Spravíme s tým niečo? Alebo – môžeme s tým niečo spraviť?

A prečo autori filmu neukázali ako žil Tadek predtým? Tiež nie je svätý a zabil desiatky ľudí. Ukazujú ho po vojne ako muža, ktorý príde, prinesie Róze fotku a prsteň od jej mŕtveho muža. Ako muža, ktorý odmínuje Róze záhradu. No ako jednoznačne pozitívneho hrdinu. A Róza? Žena, ktorá je Mazurka, skôr Nemka ako Poľka. Žila si svoj život. A trpela. Znásilňovali ju Nemci. Znásilňovali ju Rusi. A teraz ju znásilňujú Poliaci v mene homogénneho Poľska.

Stále neprestávam byť zarazená z toho aký obraz žien nám autori filmov na tohtoročnom AFF ponúkajú. Myslia to vážne?!

Karl Ove

04.07.2017

Miluj svoj život, Život po živote, Biblia, Korán… na svete je veľa kníh, o ktorých sa hovorí, že vám zmenia život. Že vás naučia, ako treba žiť. Ale málokedy sú to tie, o ktorých sa to okato hovorí a proklamuje. Žiť vo vzťahu je ťažké. Žiť sám je oveľa ťažšie. Nedá sa vystihnúť, čo všetko človek musí robiť, aby sa naučil byť šťastný. A potom [...]

Deň šiesty

18.09.2016

Nedeľa. Nedeľa a Wim Wenders. Tak som sa utvrdila, že Rȕdiger Vogler je môj obľúbený herec. A asi aj Wendersov. V tomto filme sa protagonista, ktoré stvárňuje, volá takisto ako v o 20 rokov mladšom Lisabonskom príbehu. Akurát, že nie je zvukár, ale novinár. Philip má písať reportáž o Amerike, ktorú precestoval krížom-krážom. Bol však schopný akurát si všetko [...]

Deň piaty

17.09.2016

Sobota. Zmena počasia i tlaku. Zameranie na Wendersa som ale nezmenila a preto som si pozrela jeho Falošný pohyb. Potešil ma Rȕdiger Vogler, ktorého som si obľúbila vo včerajšom Lisabonskom príbehu a dúfam, že moja sympatia bude gradovať po zajtrajšom filme Alica v mestách. Ale späť k Falošnému pohybu, tento film som musela vidieť aj preto, lebo je síce druhotne, [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Sára Novomeská

mám rada farebné vnímanie sveta okolo nás, no čierno-biela je nesmrteľná a nadčasová. ako v knihe, tak i v móde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 32801x
Priemerná čítanosť článkov: 1562x

Autor blogu

Kategórie