Založ si blog

deň tretí, II.

Deň tretí II.

 

17,30 Príbehy existujú len v pamäti

Nádherný film. Asi preto, že splnil moje očakávania. Vždy som mala slabosť pre latinskoamerické filmy a filmy z ďalekého východu. Latinská Amerika je však tá, ktorá ma v 20.ročníku AFF nesklamala. Zatiaľ.

Opustené dediny. Takzvané mestá duchov, v ktorých žijú fakt iba prízraky. Jedno také mesto autorka Julia Murat zaplnila jedinečnými postavami, ktoré prežívajú roky a dni takým istým spôsobom a sú s tým spokojní. Čas pre nich prestáva existovať. Nádhera magického realizmu na nás z plátna žiari viac ako zo Sto rokov samoty, či Domu duchov.

Autorka študovala grafiku a dizajn, a preto jej film je akoby zložený z milióna krásnych záberov.

Prostredie odrezané od sveta však kontakt s ním nestráca. Práve tento kontrast, ktorý vytvorí príchod mladej Rity, je podstatou filmu, ktorý ani nepracuje s nejakým dejom v takom zmysle, v akom ho chápeme my, obyčajní smrteľníci kŕmení americkým balastom.

Rita však prekvapivo zapadne a starí ľudia si obľúbia. Nedá jej však jedna vec- zamknutý cintorín a prečo tak dlho v dedine nik neumrel. Ako to už v magickom rozprávkovom prostredí býva – len, čo cintorín odomkne svojou zvedavosťou, zomiera Madalena. Stará žena, u ktorej Rita býva; ktorá pečie chlieb pre celú dedinu, hoci ona sama ho nemá rada; ktorá každý večer píše list svojmu mŕtvemu mužovi, ktorého miluje ako nič na svete.

Záver je poetický, no dá sa predvídať. Rita je už v mŕtvom meste domáca, a nie votrelec.

 

21,00 – TIGRE V MESTE

Doteraz som považovala označenie slovenský film za krutý oxymoron. Všetko sa zmenilo behom 90 minút strávených v trenčianskom cinemaxe. Je to možno len zhoda náhod, ale práve v tej istej sále, a na tom istom mieste som videla svoj najlepší film roku 2011. Ten bol ale od Larsa. Tento je od Juraja Krásnohorského, a je zatiaľ to najlepšie, čo som videla za tieto 2 dni. A je to ten najlepší slovenský film vôbec.

Veď kto na Slovensku si trúfne zahrať si vo vlastnom filme postavy na bare baviace sa o práve o tomto filme (a dať pozornému divákovi nádej na dva konce)? Kto používa komentátora? Kto využil ženu, aby stvárnila muža; a naopak?

Je krásny pocit, že na Slovensku vznikajú aj filmy, ktoré nie sú o mafiánoch, či reperoch a ich pipinkách; nie sú o podvodníkoch a nečerpajú akoby z West Side Story. Klaniam sa, Juraj Krásnohorský!!!

 

PS – viac o Tigroch v meste na www.saranovomeska.blogspot.com

Dobrú noc!

Karl Ove

04.07.2017

Miluj svoj život, Život po živote, Biblia, Korán… na svete je veľa kníh, o ktorých sa hovorí, že vám zmenia život. Že vás naučia, ako treba žiť. Ale málokedy sú to tie, o ktorých sa to okato hovorí a proklamuje. Žiť vo vzťahu je ťažké. Žiť sám je oveľa ťažšie. Nedá sa vystihnúť, čo všetko človek musí robiť, aby sa naučil byť šťastný. A potom [...]

Deň šiesty

18.09.2016

Nedeľa. Nedeľa a Wim Wenders. Tak som sa utvrdila, že Rȕdiger Vogler je môj obľúbený herec. A asi aj Wendersov. V tomto filme sa protagonista, ktoré stvárňuje, volá takisto ako v o 20 rokov mladšom Lisabonskom príbehu. Akurát, že nie je zvukár, ale novinár. Philip má písať reportáž o Amerike, ktorú precestoval krížom-krážom. Bol však schopný akurát si všetko [...]

Deň piaty

17.09.2016

Sobota. Zmena počasia i tlaku. Zameranie na Wendersa som ale nezmenila a preto som si pozrela jeho Falošný pohyb. Potešil ma Rȕdiger Vogler, ktorého som si obľúbila vo včerajšom Lisabonskom príbehu a dúfam, že moja sympatia bude gradovať po zajtrajšom filme Alica v mestách. Ale späť k Falošnému pohybu, tento film som musela vidieť aj preto, lebo je síce druhotne, [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Sára Novomeská

mám rada farebné vnímanie sveta okolo nás, no čierno-biela je nesmrteľná a nadčasová. ako v knihe, tak i v móde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 32866x
Priemerná čítanosť článkov: 1565x

Autor blogu

Kategórie