Založ si blog

cinematik deň druhý – alain resnais day

Spravila som si trošku ľahší deň. Oddychový. No stress, no Osvienčim. Ale nie, akurát kým som sa vymotala z hotelu, premeškala som bulharský film Love.net, na ktorý som sa tešila. Videla som však ďalší film francúzskeho režiséra Alaina Resnaisa, a ten sa pomaly stáva mojím obľúbencom.

Film s názvom Srdcia ponúka to, čo mám najradšej – sondu do (narušených a zablokovaných) medziľudských vzťahov spojenú s miernou absurditou a dosť veľkou dávkou zamyslení sa nad tým, prečo to tak je.

Na šiestich rozličných postavách, ktoré sa míňajú, stretávajú, ignorujú, provokujú, milujú, poznajú i nepoznajú, sa dozvedáme aké ťažké je vlastne byť sám sebou. Hodnota života sa odzrkadľuje nie v tom, čo postavy majú, ale práve v tom, čo im chýba. Postava Charlotte, na pohľad puritánskej katolíčky, ktorá osamelým starším mužom rozdáva videopásky s kresťanskou hitparádou, pôsobí najkomickejšie a vlastne, je to najlepšie napísaná i zahraná postava. Poukáže okrem iného i na to, akí ľudia sú … ale to treba vidieť Charlotte 😉 a to, čo na tých páskach nasleduje za kresťanskými evergreenmi.

Srdcia sú filmom (prekvapivo) o láske, ktorá nie a nie prísť, o sexe, ktorý už by prísť ani nemusel a o samote, ktorú musíme nejako prehrýzť… A je to jeden z lepších filmov, ktoré som v poslednej dobe videla. Povie veľa, zanechá stopu v divákovi, ale príjemnú a nie krvavú, a rozosmeje. Lebo je na smiech vidieť to, o čo sa dennodenne snažíme na veľkom plátne.

Karl Ove

04.07.2017

Miluj svoj život, Život po živote, Biblia, Korán… na svete je veľa kníh, o ktorých sa hovorí, že vám zmenia život. Že vás naučia, ako treba žiť. Ale málokedy sú to tie, o ktorých sa to okato hovorí a proklamuje. Žiť vo vzťahu je ťažké. Žiť sám je oveľa ťažšie. Nedá sa vystihnúť, čo všetko človek musí robiť, aby sa naučil byť šťastný. A potom [...]

Deň šiesty

18.09.2016

Nedeľa. Nedeľa a Wim Wenders. Tak som sa utvrdila, že Rȕdiger Vogler je môj obľúbený herec. A asi aj Wendersov. V tomto filme sa protagonista, ktoré stvárňuje, volá takisto ako v o 20 rokov mladšom Lisabonskom príbehu. Akurát, že nie je zvukár, ale novinár. Philip má písať reportáž o Amerike, ktorú precestoval krížom-krážom. Bol však schopný akurát si všetko [...]

Deň piaty

17.09.2016

Sobota. Zmena počasia i tlaku. Zameranie na Wendersa som ale nezmenila a preto som si pozrela jeho Falošný pohyb. Potešil ma Rȕdiger Vogler, ktorého som si obľúbila vo včerajšom Lisabonskom príbehu a dúfam, že moja sympatia bude gradovať po zajtrajšom filme Alica v mestách. Ale späť k Falošnému pohybu, tento film som musela vidieť aj preto, lebo je síce druhotne, [...]

Bohuš Garbár

Vyzvedačstvo pre Rusko a branie úplatkov. Súd poslal Garbára do väzenia, nezaplatil totiž pokutu

29.04.2024 13:22

Garbár podľa polície zbieral informácie pre príslušníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU od apríla 2021.

Komunisti oslávili 1. máj

V prípade minuloročného zjazdu KSS polícia zastavila trestné stíhanie

29.04.2024 13:15

Na zjazde mali byť vystavené nielen tradičné komunistické symboly, ale aj portrét Stalina.

Blinken

Blinken žiada vyššiu súčinnosť v oblasti obrany s krajinami Perzského zálivu

29.04.2024 13:10

Blinken chce svoju cestu po krajinách Blízkeho východu využiť aj na to, aby v tejto záležitosti vyvinul tlak na vedúcich predstaviteľov Izraela.

Sára Novomeská

mám rada farebné vnímanie sveta okolo nás, no čierno-biela je nesmrteľná a nadčasová. ako v knihe, tak i v móde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 32829x
Priemerná čítanosť článkov: 1563x

Autor blogu

Kategórie