Založ si blog

Karl Ove

Miluj svoj život, Život po živote, Biblia, Korán… na svete je veľa kníh, o ktorých sa hovorí, že vám zmenia život. Že vás naučia, ako treba žiť. Ale málokedy sú to tie, o ktorých sa to okato hovorí a proklamuje.

Žiť vo vzťahu je ťažké. Žiť sám je oveľa ťažšie. Nedá sa vystihnúť, čo všetko človek musí robiť, aby sa naučil byť šťastný.

A potom príde jeden sexi Nór, ktorý Vám to vysvetlí. No možno nepríde osobne a nevezme vás na najlepší alkoholický záťah vo vašom živote. (Zažiť a zomrieť?) Ale ak mu dovolíte, aby sa vám dostal pod kožu, ukáže vám, ako to v živote chodí. Volá sa Karl Ove a je doňho zbláznený celý svet. Celosvetovo úspešný spisovateľ si uvedomil, že celá beletria je len klamstvo a už ho to nebaví. A tak sa Karl Ove rozhodol, že napíše knihu o sebe. O svojom živote. Áno, autobiografických próz tu bolo veľa. Každý sa v nich prikrášľuje. Vezmime si napríklad Mila Urban a jeho vyjadrenia o pôsobení vo funkcii vedúceho redaktora časopisu Gardista. Alebo Brigitte Bardot. Už neplatí, že autobiografie píšu umelci, ktorí vyšli z módy. Karl Ove prišiel, aby nám ukázal, aký je svet. Naozaj. Bez prikrášlení, bez klamstiev, bez zveličovania, bez preháňania.

Zahoďte všetky knižky o vzťahoch. O tom, ako  sa žena má správať. O tom, čo si muži myslia a nemyslia, prečo vás milujú a nemilujú.

Bez príkras a natvrdo si prečítajte vyznanie jedného úžasného muža, ktorého celý život trápi to, či je dobrým synom, dobrým mužom, dobrým otcom a či je fakt hajzel, keď ho deti nerobia non-stop šťastným. Keď chce utiecť od svojej ženy. Keď by sa chcel starať len sám o seba.

Karl Ove chce byť sám. A to je to, čo sa musí naučiť každý človek, ktorý chce byť šťastný s niekým. Niežeby Karl Ove bol. Nie je samozvaný prorok a najmúdrejší z najmúdrejších. Z literárneho hľadiska ide o jedinečný text, ktorý je život a nie román. Je to bestseller nezvyčajnej literárnej kvality. A hoci som toto nikdy nespravila, verejne ďakujem Ikaru, že postupne Môj boj ponúka slovenskému trhu v skvelom preklade.

Deň šiesty

18.09.2016

Nedeľa. Nedeľa a Wim Wenders. Tak som sa utvrdila, že Rȕdiger Vogler je môj obľúbený herec. A asi aj Wendersov. V tomto filme sa protagonista, ktoré stvárňuje, volá takisto ako v o 20 rokov mladšom Lisabonskom príbehu. Akurát, že nie je zvukár, ale novinár. Philip má písať reportáž o Amerike, ktorú precestoval krížom-krážom. Bol však schopný akurát si všetko [...]

Deň piaty

17.09.2016

Sobota. Zmena počasia i tlaku. Zameranie na Wendersa som ale nezmenila a preto som si pozrela jeho Falošný pohyb. Potešil ma Rȕdiger Vogler, ktorého som si obľúbila vo včerajšom Lisabonskom príbehu a dúfam, že moja sympatia bude gradovať po zajtrajšom filme Alica v mestách. Ale späť k Falošnému pohybu, tento film som musela vidieť aj preto, lebo je síce druhotne, [...]

Deň štvrtý

16.09.2016

Alebo začni, tam kde si skončil. Neviem, či takéto príslovie existuje. Ale zmysel to dáva. Včera som skončila filmom o Beatles a dnes som začala s Wendersonovým Buena Vista Social Club. Nemusíte byť fanúšikom tejto hudby, ani Wendersa. Stačí, ak máte radi umenie a tento film vás nenechá chladnými. Príbeh ľudí po sedemdesiatke, najlepších muzikantov, či [...]

Kosatka dravá

Zvedavosť, hra či výstraha. Kosatky potopili plachetnicu, posádku zachránil tanker

14.05.2024 10:04

Išlo o siedmy takýto incident od roku 2020.

josef Fritzl

Fritzl sa zo zariadenia pre psychicky chorých presunie do bežného väzenia

14.05.2024 10:03

Rakúsky súd tak vyhovel žiadosti tohto deväťdesiatosemročného muža.

Rafáh / Gaza / Kamión / UN / Humanitárna pomoc /

Izraelskí aktivisti zničili humanitárnu pomoc pre Pásmo Gazy

14.05.2024 09:31

Izraelská polícia niekoľko ľudí zatkla, ale ďalšie informácie nezverejnila.

LGBTI / Dúhová vlajka /

Prieskum: LGBTIQ ľudia v EÚ sa častejšie stretávajú s násilím

14.05.2024 09:22

Online prieskum od júna do augusta 2023 sa uskutočnil medzi viac ako 100 000 ľuďmi, ktorí sa identifikujú ako LGBTIQ.

Sára Novomeská

mám rada farebné vnímanie sveta okolo nás, no čierno-biela je nesmrteľná a nadčasová. ako v knihe, tak i v móde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 32894x
Priemerná čítanosť článkov: 1566x

Autor blogu

Kategórie