Založ si blog

deň piaty

10, 30 Medvedík. Dánsky film o 38-ročnom kulturistovi, jeho matke a snahe nájsť lásku. Dennis žije s matkou a hoci je obrovský chlap, je priveľmi tichý a hanblivý. Má problém nájsť si partnerku. Ten zrejme súvisí s jeho extrémnym putom k matke. Raňajkujú spolu, umývajú si spolu zuby, žijú len jeden pre druhého. Je jasné, že ak by si Dennis niekoho našiel, matka by to nezvládla. Dennis sa pod vplyvom svojho strýka, ktorý sa vrátil z Thajska s mladou ženou, rozhodne odísť tam na dovolenku. Matke samozrejme povie, že ide na súťaž do Düsseldorfu. V Thajsku musí prejsť ťažkou cestou (odháňať od seba prostitútky, vtieravých predavačov), kým nájde tú pravú. Na rozdiel od prostitútok, je táto v jeho veku, je milá a rovnako osamelá ako Dennis.

Prekvapil ma šťastný koniec. Teda šťastný pre všetkých okrem Dennisovej matky.

 

13,00 Pohľadnice zo ZOO. Zvláštny poetický film indonézskeho režiséra. Lanu ako malé dievčatko opustí jej otec práve v zoologickej záhrade. Lana tam ostane žiť a stará sa o zvieratá. Najradšej má žirafy. Zábery mladej ženy a divokých zvierat v zajatí sú neskutočne krásne. No Lana sa zaľúbi do podivného a tajomného muža v obleku kovboja, ktorý sa živí iluzionistickými trikmi. Stane sa jeho asistentkou a spoločníčkou, no ten časom zmizne. Film je veľmi tichý. Dominujú mu Lanine vety o zvieratách, najmä o žirafách. Laninou túžbou je pohľadiť žirafu po bruchu. Kovboj zmizne a Lana ostáva sama vo svete, kde sa ženy živia ako „masérky“. I ona sa stane takou masérkou. Druhý happyend tohto dňa. Posledný záber ukazuje Lanu, ktorá konečne hladí žirafu.

 

16,00 Všetci v našej rodine. Film siaha po zveličovaní ľudských vlastností. Hlavný hrdina nemôže byť so svojou dcérou viac ako 12 dní do roka. Prichádza si po ňu, aby ju vzal na dovolenku a začínajú sa problémy. Teda, tie začali už vtedy, keď si išiel požičať auto od vlastného otca. Hádky a neporozumenie by mohol byť podtitul filmu. V byte, kde žije dcéra Sofia s rodinou sa veci do značnej miery komplikujú. Marius narazí na odpor a nemôže s ňou odísť. Veci sa mu vymknú z rúk, a tak, ani nevieme  ako, zbil muža svojej bývalej ženy, zaviazol ho lepiacou páskou a zapchal mu ústa. Svoju bývalú svokru s dcérou zamkol do izby. Zmyslov zbavený prosí ženu, aby sa k nemu vrátila, lebo ju miluje. Ju a malú Sofiu. Keď odmietne, spúta aj ju. Utečie oknom, vážne sa poraní a film sa vlastne nekončí.

 

20,00 Alpy. Grécky film, ktorý niektorý ľudia zaraďujú alebo označujú termínom nová vlna. Zaujímavá zápletka, ktorú riaditeľ tejto sekcie nazval divnú. Je to dráma, no nepatrí to k tomu najhroznejšiemu, čo som videla. Skôr k tomu najzvláštnejšiemu. Ale je to pozitívne zvláštne. Nerozumiem, prečo toľko ľudí odišlo zo sály. Vo filme nebolo žiadne znásilnenie ani vynútený orálny sex – čo je asi prvý alebo druhý film, odkedy tu som.

Hlavná hrdinka je Mont Rosa – podľa vrchu v Alpách. Pracuje v skupine ľudí s názvom Alpy, ktorí pracujú tak, že nahrádzajú ľuďom ich pozostalých, aby sa so stratou lepšie vyrovnali.

Práve Mont Rosa sa nedokáže vyrovnať s tým, že o svoju prácu príde. A tak ničí životy svojim klientom.

Film je podľa môjho gusta. Správne zvláštny, dosť znepokojivý, ale dá sa chápať aj ako tragikomédia. Najväčšie plus z môjho pohľadu je dokonalo uzavretá kompozícia. Film sa končí pokračovaním začiatku. Obrazom gymnastky, ktorej sa splnil svoj sen. Môže robiť zostavu na pop.

Karl Ove

04.07.2017

Miluj svoj život, Život po živote, Biblia, Korán… na svete je veľa kníh, o ktorých sa hovorí, že vám zmenia život. Že vás naučia, ako treba žiť. Ale málokedy sú to tie, o ktorých sa to okato hovorí a proklamuje. Žiť vo vzťahu je ťažké. Žiť sám je oveľa ťažšie. Nedá sa vystihnúť, čo všetko človek musí robiť, aby sa naučil byť šťastný. A potom [...]

Deň šiesty

18.09.2016

Nedeľa. Nedeľa a Wim Wenders. Tak som sa utvrdila, že Rȕdiger Vogler je môj obľúbený herec. A asi aj Wendersov. V tomto filme sa protagonista, ktoré stvárňuje, volá takisto ako v o 20 rokov mladšom Lisabonskom príbehu. Akurát, že nie je zvukár, ale novinár. Philip má písať reportáž o Amerike, ktorú precestoval krížom-krážom. Bol však schopný akurát si všetko [...]

Deň piaty

17.09.2016

Sobota. Zmena počasia i tlaku. Zameranie na Wendersa som ale nezmenila a preto som si pozrela jeho Falošný pohyb. Potešil ma Rȕdiger Vogler, ktorého som si obľúbila vo včerajšom Lisabonskom príbehu a dúfam, že moja sympatia bude gradovať po zajtrajšom filme Alica v mestách. Ale späť k Falošnému pohybu, tento film som musela vidieť aj preto, lebo je síce druhotne, [...]

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Sára Novomeská

mám rada farebné vnímanie sveta okolo nás, no čierno-biela je nesmrteľná a nadčasová. ako v knihe, tak i v móde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 32755x
Priemerná čítanosť článkov: 1560x

Autor blogu

Kategórie