Založ si blog

deň druhý

Pevná linka, hustý dážď a zlý pocit z hnusného sveta sú leitmotívmi filmov, s ktorými som strávila dnešný deň. Tieto tri veci človek potrebuje, aby prežil niečo dramatické. A povedzme si otvorene, nechýba nám najmä tá pevná linka?

Nedeľu som prežila ako maratón piatich filmov; s maličkými prestávkami mi to zabralo deväť hodín. Hercovu misiu som odignorovala, no Emmanuelle Béart som videla neskôr v parku. Takže som o nič neprišla. Hádam…

10.00 Headshot. Film zaradený do sekcie Eastern promises bol zaujímavý. Hlavný hrdina, bývalý policajt, čelí otázke, čo je to spravodlivosť. Najkrajšia veta – spravodlivosť v prírode neexistuje, je to ľudský vynález. Film má zloduchov, ale nemá už typicky kladné charaktery. Protagonista má pevnú linku, ktorá zlovestne zvoní; má značnú neurózu a strach o svoj život. Zaujmú napríklad ženské postavy – sú tam dve. Jedna prostitútka, ktorá najprv stratí kľúče, potom zomiera v sprche, potom sa objaví na návšteve vo väzení s ospravedlnením, nakoniec sa stane Tulovou femme fatalle a v závere zomiera na predávkovanie. Samozrejme, nevieme, či je to vražda, alebo ozajstné predávkovanie. Druhá ženská postava je vždy na svojom mieste – „náhodne“ ide autom okolo vtedy, keď Tul potrebuje niekam zmiznúť. Obe ženy sú len figúrkami v rukách mužov, robia to, čo im je povedané, alebo to, za čo im je zaplatené. Tul je okrem iného nájomný vrah. Raz ho postrelia a odvtedy vidí veci hore nohami, resp. dole hlavou.  A že svet postavený na hlavu nie je len metafora, to zistíte až si Headshot pozriete.

12,30 Dáma. Luc Besson. Žiada sa mi napísať niečo ako I srdiečko Luc Besson. Aj Luc Besson siahol po dramatickom zvonení pevnej linky, no tento raz nie v pozícii, ktorá by mu dávala voľnú ruku na hranie sa s materiálom. Siahol po skutočnej udalosti – po živote barmskej političky Aung San Suu Kyl. Napriek tomu Besson ostáva verný svojmu filmárčeniu – nádherné scény, výborná hudba, ale aj občasné zľahčovanie príbehu, dávajú takejto vážnej a stále aktuálnej téme ľudský rozmer. Obrazy barmských domorodých kmeňov plné nádherných farieb striedajú obrazy odporne krutých vojenských zásahov. Život Suu ponúka skôr cez hľadáčik jej rodiny, a preto rakovina jej muža Mickeyho núti myslieť najmä na manželskú a rodičovskú lásku,  vlasť na prvom mieste (všetko za národ, to vedela už Timrava) je dosť spochybňovaná. A to Besson chcel. Otázka či vlasť či rodina sa nesie celým filmom ako červená niť.

Po týchto dvoch filmoch som si, zhnusená naším svetom, z duše želala komédiu. A tá prišla. 15,00 – Dievča, ktoré sme vtedy milovali. Bohužiaľ, po jej pozretí, som svoje prianie oľutovala. Ak by sme vypustili odlišný a pre nás stále originálny a neznámy kultúrny kontext Taiwanu, nezostane nám nič iné než priemerná tínedžerská komédia typu Snowborďáci. Samozrejme, má i isté plusy. Tým najväčším je jednoznačne absencia happy endu.

O 17,30 sme sa vrátili k závažným spoločenským problémom s poľsko-francúzskym filmom Ony. Názov Elles je oveľa lepší – hlavná hrdinka píše článok o študentkách, ktoré sa živia prostitúciou, do francúzskeho Elle. Binoche je v hlavnej úlohe veľmi dobrá, a sekundujú jej najmä postavy dvoch mladých študentiek. Film je ponorený do atmosféry otázky či peniaze sú všetko a robia ľudí šťastnými. Anna žije život ako z Elle – má obrovský byt, milujúceho muža a dvoch krásnych synov. Jeden chodí za školu a druhý (asi 7-ročný) sa venuje len videohrám. Práve príbehy dvoch študentiek (veľmi explicitné v niektorých záberoch) strhávajú masku jej dokonalého života. Ale len dočasne. Annu (a mňa tiež) zaráža spôsob akým o svojom remesle dievčatá hovoria. Charlotte napríklad je prenasledovaná chudobou (a svetrami z viskózy), ktorá ju desí viac ako niektoré nepríjemné veci, ktoré „robí“ svojim zákazníkom. Tento nádherný emotívny film však končí scénou raňajok vyrovnanej dokonalej rodinky. Je pravda, že najlepšou scénou je ďalšia fingovaná udalosť dokonalého života – večera s mužovými spolupracovníkmi, na ktorej Anna vidí klientov svojich dvoch študentiek. A po večeri sa chová k svojmu mužovi ako nikdy predtým, aby zachránila ich vzťah – on to však odmieta. No i tak záver – šťastné raňajky sú reflexiou nášho zmýšľania, sú symbolom dočasného znepokojenia a následného nezáujmu voči takýmto problémom.

 

20.00 A mačka zmizne. Na tento film som sa tešila najviac. A vyplatilo sa. Trošku absurdný dej je vždy len odrazom nášho sveta v zrkadle. Luis sa vráti z psychiatrie, už ako vyliečený po záchvate zúrivosti, agresie a žiarlivosti. Trpel paranojou, že jeho odborný asistent mu chce ukradnúť dlhoročné výskumy. Po príchode domov ho nespoznáva kocúr, ktorý ho dokonca škrabne. Kocúr sa stratí, manželka Beatris začne trpieť paranojou a Luis je  úplne v poriadku. Manželia radšej odídu na dovolenku do Brazílie, aby si odpočinuli a konečne si užívali života. Záverečné scény po odchode manželov z domu napínajú diváka očakávaním a napätím, a keď slúžka vyťahuje z mrazničky balíčky s mäsom, asi každý rozmýšľa, v ktorom z nich je stratený čierny kocúr. O to väčšie prekvapenie, keď sa kocúr vráti a v práčovni v mrazničke je zatvorené niečo iné. Film sa končí obrazom krvavých okuliarov na  zemi pri mrazničke a zvonením mobilu. A ja sa smejem. Konečne.

Karl Ove

04.07.2017

Miluj svoj život, Život po živote, Biblia, Korán… na svete je veľa kníh, o ktorých sa hovorí, že vám zmenia život. Že vás naučia, ako treba žiť. Ale málokedy sú to tie, o ktorých sa to okato hovorí a proklamuje. Žiť vo vzťahu je ťažké. Žiť sám je oveľa ťažšie. Nedá sa vystihnúť, čo všetko človek musí robiť, aby sa naučil byť šťastný. A potom [...]

Deň šiesty

18.09.2016

Nedeľa. Nedeľa a Wim Wenders. Tak som sa utvrdila, že Rȕdiger Vogler je môj obľúbený herec. A asi aj Wendersov. V tomto filme sa protagonista, ktoré stvárňuje, volá takisto ako v o 20 rokov mladšom Lisabonskom príbehu. Akurát, že nie je zvukár, ale novinár. Philip má písať reportáž o Amerike, ktorú precestoval krížom-krážom. Bol však schopný akurát si všetko [...]

Deň piaty

17.09.2016

Sobota. Zmena počasia i tlaku. Zameranie na Wendersa som ale nezmenila a preto som si pozrela jeho Falošný pohyb. Potešil ma Rȕdiger Vogler, ktorého som si obľúbila vo včerajšom Lisabonskom príbehu a dúfam, že moja sympatia bude gradovať po zajtrajšom filme Alica v mestách. Ale späť k Falošnému pohybu, tento film som musela vidieť aj preto, lebo je síce druhotne, [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Sára Novomeská

mám rada farebné vnímanie sveta okolo nás, no čierno-biela je nesmrteľná a nadčasová. ako v knihe, tak i v móde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 32792x
Priemerná čítanosť článkov: 1562x

Autor blogu

Kategórie